Nervi netur: zoopsihologs paskaidroja, kāpēc ir bīstami atstāt kaķus vienus pašus

Daži mājdzīvnieki cieš pat tad, kad saimnieks dodas uz darbu, tāpēc viņus nevar atstāt vienus.

Zoopsiholoģe Pola Knotena pastāstīja, ar ko mājdzīvniekiem ir bīstama vientulība.

Īslaicīga vientulība dzīvniekiem nav kaitīga. Ja mājdzīvniekam ir labas attiecības ar saimnieku, viņa prombūtni, kad saimnieks aiziet, piemēram, uz darbu, kaķis un suns var pārdzīvot mierīgi.

Taču, ja dzīvniekam ir nestabila psihe, viņš ir ļoti atkarīgs no saimnieka un viņam nav veselīga pašvērtējuma, viņam ir grūti būt vienam.

“Šādā gadījumā sākas patoloģiska aktivitāte: vokalizācija, mēģinājumi izkļūt no istabas, mēbeļu postīšana. Šis stāvoklis pats par sevi ir bīstams, jo nervu sistēma ir spēcīgā uzbudinājumā.

Tas ir apburtais loks: saimnieks aiziet, mājdzīvnieks spēcīgi reaģē, nervu sistēma pasliktinās, reakcija uz vientulību kļūst vēl spēcīgāka, nervu sistēma atkal cieš. Šai problēmai ir nepieciešams risinājums visu labklājības labad,” – saka eksperte.

Lasi vēl: 4 galvenie zemeņu audzēšanas noteikumi: bagātīga raža būs pat nepieredzējušiem dārzkopjiem

Ja gatavojaties uz ilgu laiku kaut kur aizbraukt un atstāt mājdzīvnieku vienu dzīvoklī, tas jebkurā gadījumā ir spēcīgs stress. Pat tad, ja kāds atnāks pāris reižu dienā, lai pabarotu un pastaigātos ar dzīvnieku. Dzīvesveids ir mainījies, saimnieks ir pazudis, tāpēc kaķiem un suņiem ir jāpielāgojas jaunajiem apstākļiem, ko ne visi spēj izdarīt, rezumē Knotena.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment